Inloggen

Innovatieve leeromgeving voor technici van de toekomst

Middelbare school Canisius in Tubbergen heeft een nieuw Technolab in gebruik genomen. Het is een inspirerende plek waar scholieren op een interactieve manier kennismaken met techniek. Tijdens masterclasses werken leerlingen met verschillende materialen, gereedschappen en machines en ontdekken zowel traditionele technieken als nieuwe technologieën.

Dagelijks gebruik

"Het Technolab wordt dagelijks gebruikt door onze leerlingen", legt docent Martine Westerhof uit. "We bieden de leerlingen in deze ruimte lessen aan in techniek, robotica en praktijkvakken. Daarnaast nodigen wij scholen uit ons samenwerkingsverband uit om deel te nemen aan masterclasses. Hier ontdekken de leerlingen zowel ambachtelijke technieken, zoals houtbewerking met handgereedschap, maar ook de werking en toepassing van nieuwe technologieën. Ze leren wat je allemaal kunt maken met een lasersnijder en maken ook kennis met de bijbehorende software. Het is voor ons een waardevolle aanvulling op het reguliere onderwijsprogramma en stimuleert de interesse van leerlingen in technische vakken."

Leerlingen enthousiast

“Dit is beter dan wiskunde, want je mag iets met je handen doen,” zegt Jasper enthousiast en wordt daarin bijgestaan door twee klasgenoten. Joep voegt toe: “Ik vind het leuk dat je echt iets maakt dat bruikbaar is, zoals een houten spelletje boter-kaas-en-eieren.” Linda en Sarah kijken al uit naar hun volgende project: “We willen graag na het spelletje een sieradenbakje van hout maken. We hebben een mooi voorbeeld gezien van een andere leerling.”

Unieke positie

Op het gebied van techniekonderwijs neemt Canisius een unieke positie in. Met het Technolab voegt de school daar een extra onderdeel aan toe. Martine Westerhof: "In het Technolab combineren we oude en nieuwe technieken, waardoor leerlingen op een leuke en interactieve manier kunnen ontdekken of techniek bij hen past. Dit maakt Canisius een aantrekkelijke keuze voor toekomstige leerlingen die geïnteresseerd zijn in een technische opleiding."

Geavanceerde apparatuur

Het Technolab is uitgerust met standaardapparatuur, zoals elektrische figuurzagen, soldeerstations en kolomboren. Daarnaast beschikt het lab over geavanceerde machines voor techniek die wordt toegepast voor 3D-printers, lasersnijders en programmeerbare robots. Het brede aanbod aan voorzieningen maken het mogelijk om leerlingen een groot aantal technische vaardigheden bij te brengen.

Informatieavond en Open Huis

Op dinsdag 12 november om 19.00 uur organiseert Canisius een informatieavond voor ouders van kinderen uit groep 8. Maandag 25 november tussen 18.00 – 21.00 uur zijn groep 8 leerlingen en hun ouders welkom om het Technolab en de school te bekijken en te ervaren tijdens het open huis van Canisius in Tubbergen.