Ben jij al klaar voor examens?
Het voortgezet onderwijs bereidt leerlingen voor op het mbo, hbo of universiteit. Leerlingen krijgen in de onderbouw een brede scholing. In de bovenbouw kiezen ze een vakkenpakket. Het eindexamen in het voortgezet onderwijs bestaat uit het schoolexamen en het centraal schriftelijk examen aan het eind van het laatste schooljaar.
Het centraal examen in schooljaar 2020-2021 heeft 3 tijdvakken:
1 Herhaal, herhaal en herhaal
Er zit eigenlijk niks anders op dan alles wat je de afgelopen jaren hebt geleerd, nog eens te herhalen. Hang desnoods moeilijk te onthouden kennis op de wc-deur.
2 Vintage
Geschiedenis-docente Lotje Gerritsen tipt dat alle eindexamens van vorige jaren zijn terug te vinden op onder meer de website havovwo.nl. 'Maak oude examens', is haar simpele aanbeveling. Pedagogiekstudente Rianne: 'Bepaalde vragen komen steeds terug. Zeker bij de vakken maatschappijwetenschappen en kunst.'
3 Vertel het door...
Als je de stof echt goed begrijpt, dan kun je het ook aan iemand anders logisch uitleggen. Een mooie truc. Vraag je ouders, een vriend of vriendin. En als je de vragen die er nog zijn ook duidelijk kan beantwoorden, zit je geramd. Probeer ook WRTS, een online overhoorprogramma.
4 ...en vul het maar aan
Lukt dat niet? Dan weet je ook precies waar de hiaten zitten. Marielle Beckers, van Buro Bloei: 'Het is een beetje riskant om op Youtube te kijken, want voor je het weet zit je weer een liedje te luisteren. Maar er is ook heel veel goede informatie te vinden. Er zijn geweldige lessen van docenten te zien die de stof nog eens voor je uitleggen.' Beckers, zelf met een dochter die eindexamen moet doen, vindt internet ook geweldig voor geschiedenisonderwijs. 'Zoek plaatjes erbij. Het maakt het duidelijker.'
5 Pinda's
'Eet elke twee uur een pinda', vertelt Alderik Oosthoek, oud-LAKS voorzitter. En hij kan het weten, want hij slaagde in 2 jaar twee keer. 'De energie die zo'n klein nootje oplevert, staat garant voor 2 uur leren.' Ook een banaan of druivensuiker eten voor of tijdens de examens is een aanrader. '3 uur achter elkaar een examen maken, is best lang', verzekert docent Arjan van der Meij.
6 Signaalwoorden
Schrijf alle signaalwoorden op, markeer met een kleurenstift de tijdsverbanden en vooral: 'Maak goede samenvattingen', aldus Beckers van Buro Bloei. 'Recent onderzoek laat zien dat als je de tekst opschrijft, je die beter onthoudt.'
7 Wees lief
Vaders, moeders, broers en zussen van eindexamenkandidaten: laat die arme kinderen de komende weken met rust. Niet aan hun kop lopen zeuren over het opruimen van de kamer. Breng ze eens naar de sportclub en schenk een extra kopje thee in. Ze verdienen het en hebben een aardige klop op de schouder nu echt even nodig, aldus Jan Philip van Mourik, docent Duits. 'Een echte glimlach, een kom-op-je-gaat-het-halen.'
8 Zzzzzzzz
Het lijkt een open deur, maar voor tieners soms lastig te realiseren: slaap genoeg. Ga lekker op tijd naar bed, lever je tablet of telefoon beneden af en snurk eens een uur of 10 achterelkaar. Hoe beter je bent uitgerust, hoe beter je kunt presteren. En dat is nou precies waar je naar op zoek bent.
9 Sporten helpt
Hup, de sportschoenen onder en lekker een paar kilometer rennen. Of ga naar de voetbaltraining. Laat sporten in ieder geval niet schieten. Het is goed om er even tussenuit te zijn en jouw hersenen op een andere manier te gebruiken. Daarna kun je weer met frisse tegenzin doorgaan met leren.
10 Wissel van plek
Het klinkt gek, maar wissel eens van studieplek. Dus niet elke avond boven hetzelfde bureau hangen, maar ga ook eens buiten in een hangmat liggen of verhuis naar de bibliotheek. Volgens onderzoek naar de beste studiemethoden is het beter om korte tijd achter elkaar te leren en regelmatig van plek te veranderen. Dan onthoud je de informatie beter.
(bron: AD)