Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.
  • Inloggen

De twee profielen van het vmbo/mavo

Aan het einde van leerjaar 2 staan onze vmbo’ers voor een belangrijke keuze: je gaat namelijk een profiel kiezen. Met dat profiel leg je de basis voor wat je in een vervolgstudie gaat doen. Canisius biedt twee profielen aan om uit te kiezen, waarbij stages bij bedrijven in de regio een grote rol spelen.

Iedereen heeft een talent, jij dus ook! Na het tweede leerjaar kies je voor TechnO of Zorg & Welzijn. Binnen TechnO kun je ook een groene ondernemende kant kiezen als daar je interesse ligt. Binnen beide profielen volg je verplichte basisvakken én kan je kiezen voor keuzevakken die passen bij jouw persoonlijke interesses en talenten.TechnO/Groen

Bij TechnO/Groen ontwikkel je technische en creatieve vaardigheden. De hoofdletter O staat namelijk voor Ontwerpen, Organiseren en Ondernemen. Dat kan binnen een specialisatie richting de ICT, technieken (metaal, hout, installatie en elektro), creatief ontwerpen, groen en ondernemen of de commercie. Van alle richtingen leer je de basis. Je kan je vanuit deze basis steeds meer gaan richten op wat bij jou past. Op deze manier leg je een goede basis voor het mbo.

Zorg & Leefstijl

Binnen het profiel zorg & welzijn maak je kennis met verschillende richtingen: ouderenzorg, zorg voor kinderen, onderwijs, en horeca & recreatie. Je verdiept jezelf door middel van de keuzevakken. Met Zorg & Welzijn kun je in het mbo nog alle kanten op, zoals bijvoorbeeld de beveiliging, sport, zorg, kinderopvang, maar ook opleidingen als schoonheidsspecialist, onderwijsassistent, kapster, kok, dokters- of tandartsassistent.


VMBO GT/mavo met een beroepsgericht vak

Je hebt als leerlingen van de vmbo-gemengde leerweg de mogelijkheid om naast je gemengde leerweg diploma ook een mavodiploma te halen. Naast de benodigde theoretische vakken voor het behalen van een mavodiploma volg je ook een beroepsgericht vak binnen bovengenoemde profielen. Dit is meer dan de mavo! Je laat zien dat je meer in je mars hebt door een extra vak te volgen én bent praktischer opgeleid als je naar het mbo gaat. Je leert vanuit de praktijk en komt in contact met bedrijven uit de regio.

De waarde van stages in de bovenbouw van het vmbo

Canisius Tubbergen is een echte streekschool en heeft als doel leerlingen in het vmbo zoveel mogelijk op maat te bedienen. De school werkt daarom nauw samen met stageverleners in de regio, zodat leerlingen zich al vroeg kunnen oriënteren en praktijkervaring kunnen opdoen. Hiermee wil Canisius zorgen voor een brede oriëntatie, waardoor leerlingen een goede keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding in het mbo.

Iedere leerling ontwikkelt zich op eigen wijze. Voor Canisius is dat een reden om intensief samen te werken met diverse bedrijven en dienstverlenende instellingen in de regio. Leerlingen hebben de mogelijkheid om door het 'buitenschools leren' en de stages breed kennis te maken met de verschillende sectoren en werkplekken. Kenmerkend voor Canisius is de op maat gerichte begeleidingsstructuur, waarbinnen leerlingen gestimuleerd worden om zich naar eigen aanleg en tempo te ontwikkelen. We houden daarbij rekening met verschillen en bieden een flexibel onderwijsprogramma aan (met praktijklessen op school en stagemogelijkheden in bedrijven en instellingen) dat aansluit op de verschillende sectoren.

In de bovenbouw van het vmbo doorlopen de leerlingen stages op vijf verschillende werkplekken (naast het praktijkprogramma in de school) en maken zo kennis met de verschillende beroepenwerelden in de regio Tubbergen. Voor elke individuele leerling is er ruimte voor eigen keuzes. Het is een proces waarin docenten en stagebegeleiders de leerlingen persoonlijk en op maat begeleiden. Op deze manier stimuleren we leerlingen tot weloverwogen keuze voor een vervolgopleiding.

De kracht van stage in combinatie met het beroepsgerichte programma zorgt ervoor dat leerlingen al vroeg een duidelijk beroepsbeeld krijgen. Ze ontdekken waar hun talenten liggen en doen praktijkervaring op, waardoor ze een basis leggen voor de vervolgopleiding in het mbo.