Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.
  • Inloggen

De twee profielen van het vmbo/mavo

Aan het einde van leerjaar 2 staan onze vmbo’ers voor een belangrijke keuze: je gaat namelijk een profiel kiezen. Met dat profiel leg je de basis voor wat je in hun vervolgstudie  gaat doen. Canisius biedt twee profielen aan om uit te kiezen, waarbij stages bij bedrijven in de regio een grote rol spelen.

Iedereen heeft een talent, jij dus ook! Zeker  in het vmbo en mavo zie je die talenten snel tot bloei komen. Na het tweede leerjaar kies je voor  TechnO of Zorg & Leefstijl. Binnen TechnO kun je ook een groene ondernemende kant kiezen als dáár je interesse ligt. Binnen beide profielen volg je verplichte basisvakken én kan je kiezen voor keuzevakken die passen bij jouw persoonlijke interesses en talenten.

TechnO/Groen

Bij TechnO/Groen ontwik je technische en creatieve vaardigheden. De hoofdletter O staat namelijk voor Ontwerpen, Organiseren en Ondernemen. Dat kan binnen een specialisatie richting de ICT, Technieken (metaal, hout, installatie en elektro), Creatief ontwerpen, Groen en ondernemen of de Commercie. Hoewel je van alle richtingen de basis leert, kun je je steeds meer gaan richtenop wat jijzelf leuk vindt. Zo leg je een hele goede basis voor het mbo.

Zorg & Leefstijl

Binnen dit profiel maak je  kennis met verschillende richtingen: Zorg, Onderwijs, Uiterlijke Verzorging, Sport & Beweging, Horeca & Recreatie. Ook hier verdiep je jezelf door middel van de keuzevakken. Met Zorg & Leefstijl kun je in het mbo nog alle kanten op. Zoals bijvoorbeeld de beveiliging, sport, zorg, kinderopvang, maar ook opleidingen als schoonheidsspecialist, onderwijsassistent, kapster, kok, dokters- of tandartsassistent.

Vmbo GT à een mavodiploma mét een beroepsgericht vak. Méér dan de mavo dus. Naast de benodigde theoretische vakken voor het behalen van een mavo-diploma, volg je ook een beroepsgericht vak binnen bovengenoemde profielen. Dit is echt meer dan de mavo! Je laat zien dat je meer in de mars hebt door een extra vak te volgen. Én bent beter (praktisch) opgeleid als je naar het mbo gaat.

Met een vmbo-opleiding op Canisius krijg je dus een basis waar je echt wat aan hebt, je leert vanuit de praktijk en komt in contact met bedrijven uit de regio.

De waarde van stages in de bovenbouw van het vmbo

Canisius Tubbergen is een echte streekschool en heeft als doel leerlingen in het vmbo zovele mogelijk op maat te bedienen. De school werkt daarom nauw samen met stageverleners in de regio, zodat leerlingen zich al vroeg breed kunnen oriënteren en praktijkervaring opdoen. Hiermee wil Canisius zorgen voor een goede aansluiting met het mbo en bovendien voorkomen dat leerlingen vroegtijdig uitvallen omdat zij een verkeerde keuze gemaakt hebben.

Iedere leerling ontwikkelt zich op eigen wijze en dat is voor school reden om intensief samen te werken met diverse bedrijven en dienstverlenende instellingen in de regio. Leerlingen hebben dan de mogelijkheid om door het zogenaamde 'buitenschools leren' en stages breed kennis te maken met de verschillende sectoren en werkplekken. Kenmerkend voor Canisius is de op maat gerichte begeleidingsstructuur, waarbinnen leerlingen gestimuleerd worden om zich naar eigen aanleg en tempo te ontwikkelen. De school houdt daarbij rekening met verschillen en biedt een flexibel onderwijsprogramma aan (met praktijklessen op school en stagemogelijkheden in bedrijven en instellingen) dat aansluit op de verschillende sectoren.

In de bovenbouw van het vmbo doorlopen de leerlingen stages op vijf verschillende werkplekken (naast het praktijkprogramma in de school) en maken zo kennis met de verschillende beroepswerelden in de regio Tubbergen. Voor elke individuele leerling is er ruimte voor eigen keuzes. Het is een proces waarin docenten en stagebegeleiders de leerlingen persoonlijk en op maat begeleiden zodat er een weloverwogen keuze voor een vervolgopleiding gemaakt kan worden.

De kracht van stage in combinatie met de afdelingsprogramma's is dat leerlingen al vroeg een duidelijk beroepsbeeld krijgen. Ze ontdekken waar hun talenten liggen en doen praktijkervaring op, waardoor ze een basis leggen voor de vervolgopleiding in het mbo.