Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.
  • Inloggen

Canisius wil aankomende docenten zo goed mogelijk ondersteunen en hen leren wat het vak inhoudt. Maar ook nieuwe docenten die pas beginnen helpen om hun draai te vinden, zodat zij verder groeien in het onderwijs. Dat gebeurt vanuit het docentenopleidingsteam Canisius, kortweg het DOT-C. Dit team bestaat uit zes leden die zowel schoolopleider als docentcoach zijn. Deze professionaliseringsslag past perfect bij het uitgangspunt ‘een leven lang leren’.


Hoge werkdruk en veel piekbelasting
“Het vak van docent is een prachtig beroep, maar je krijgt wel te maken met een hoge werkdruk en veel piekbelasting,” vertelt Desiree Hulsman, medeverantwoordelijke voor het DOT-C. “Nieuwe docenten lopen daar nu eenmaal tegenaan, dus wij vinden dat we daar actie op moeten ondernemen. Om die reden wordt elke student tijdens de stage en nieuwe docent voor een periode van 3 jaar gekoppeld aan een begeleider. De DOT-C’er ondersteunt op pedagogisch-didactisch vlak en fungeert daarnaast als buddy voor verschillende partijen.


Aandacht voor nieuwe en ervaren docenten

“Studenten realiseren zich nog niet wat ervoor nodig is om een hele dag voor de klas te staan. Voor net afgestudeerden is het een hele overgang om ineens een volledige baan te hebben in het onderwijs. De kans is groot dat ze afhaken in de praktijk en om die reden zetten we vol in op zogenaamde buddy-begeleiding. Daarnaast organiseert het DOT-C ook thema- en intervisiebijeenkomsten voor álle docenten, dus niet alleen de nieuwe. Voor ervaren collega’s vinden er trainingen plaats om meer te leren hoe je een student of nieuwe collega’s kan begeleiden. Het gaat vooral om oplossingsgerichte coaching waarbij de kwaliteiten en leervragen van de coachee centraal staan.


Leren van jezelf op video
De leerlingen maken regelmatig mee dat er videoapparatuur in de klas staat: Iris Connect. Hiermee worden lessen opgenomen om de nieuwe docenten te laten zien hoe zij in de praktijk omgaan met bepaalde situaties. Desiree Hulsman: “Dat heeft ontzettend veel effect. Ik kan wel vertellen wat ik gezien heb, maar jezelf zien werkt toch veel beter. Met extra begeleiding proberen we verschil te maken!”

Neem voor meer informatie over het DOT-C contact op met Martijntje Schepel (m.schepel@canisius.nl)

Klik hier voor meer informatie over Canisius als opleidingsschool.